Tuesday, July 11, 2006

Uniunea Scriitorilor refuza jurnalistii incomozi

Pregatind editia din acest an a Festivalului international Zile şi Nopţi de Literatură de la Mangalia, functionarii Uniunii Scriitorilor din Romania au gasit de cuviinta sa evite prezenta jurnalistilor incomozi.

Cum in aceste zile se trimit numele jurnalistilor care urmeaza sa primeasca acreditari pentru a fi prezenti la Festivalul international, USR prin Gabriela Visan a cerut unui cotidian central sa nu o trimita pe Elena Vladareanu.

Nici cererea unei reviste culturale de a o trimite pe aceeasi jurnalista la Neptun nu a fost acceptata.

In campania pentru functia de Presedinte USR, Nicolae Manolescu s-a referit la nevoia unei schimbari de imagine a USR. Daca modalitatea de "corectare" a opiniei ziaristilor despre actiunile organizate de USR include respingerea jurnalistilor care au atitudini critice atunci noua imagine este una imprumutata din practica institutiilor de dinainte de 1990.

Ne amintim ca anul trecut Nicolae Manolescu explica absenta lui Mircea Cartarescu la acelasi festival cu argumente asemanatoare:"Pur si simplu nu are de ce sa fie invitat la o intalnire a USR, impotriva careia a scris de nenumarate ori."

Daca atunci era vorba despre, sa spunem, preferinta organizatorului cu privire la prezenta sau absenta unui scriitor important, de data aceasta atitudinea USR capata accente ingrijoratoare fiind vorba despre respingerea unui jurnalist.

Cu putin timp inainte sa fie ales in functia de Presedinte USR, Nicolae Manolescu declara referindu-se la Uniunea pe care acum o conduce ca "ar trebui poate un statut care s-o indeparteze de acest stil de breasla de tip comunist".

Intre timp se pare ca Uniunea a gresit directia din moment ce solutia aleasa este respingerea jurnalistilor incomozi.

1 comment:

Anonymous said...

US este o structura invechita.

Ovidiu Bufnila
consilier deimagine
scriitor