Friday, December 15, 2006

poze de politicieni cu targ in spate (editorial Cuvantul, nr 12)

numarul pe decembrie al revistei Cuvantul este deja online. O parte dintre articole sunt postate integral pe site, so, feel free sa comentati

Anul acesta a fost a treisprezecea oara cand, la Complexul Romexpo, a fost organizat Targul de carte Gaudeamus. Considerat, pana acum, a doua manifestare editoriala a anului ca importanta, targul desfasurat la sfarsitul lunii noiembrie a stabilit recorduri de audienta si de vanzari pentru Romania. Daca targul din vara aduna pe undeva pe la 70.000 de vizitatori, editia tocmai incheiata a Targului international Gaudeamus a strans, conform cifrelor declarate de organizatori, un public a carui prezenta s-a ridicat pana spre 92.000 de persoane.

Desi nu a primit nici unul dintre premiile targului, asta insemnand ca nu a fost printre editurile cele mai cautate de public, Editura Polirom a anuntat vanzari de 3,5 miliarde lei la aceasta editie de targ. In plin entuziasm, e momentul in care se impune o comparatie cu marile targuri de carte din lume. Ca sa incepem de aproape de Romania trebuie spus ca, la Targul de carte de la Belgrad, cei 788 de expozanti (la Gaudeamus au fost aproape 400 de expozanti) au adus 149.284 vizitatori.

La cea mai recenta editie a Targului de carte de la Abu Dhabi au fost numarati 350.000 de vizitatori. In luna octombrie, Targul de carte de la Istanbul a numarat nu mai putin de 330.000 de vizitatori (anul trecut erau 317.000) si 500 de expozanti. Cele sase zile in care a fost deschis, Targul de la Frankfurt in 2006, a adus 8.000 companii participante si 286.000 de vizitatori. Targul de carte din Hong Kong a avut, in 2006, 430 de expozanti si 680.000 de vizitatori in saptamana in care a fost deschis.

Chiar daca multe lucruri se schimba in bine (cum ar fi aparitia garderobei unde sa iti lasi haina la intrare), pana cand manifestarea bucuresteana va ajunge sa rivalizeze cu marile targuri internationale nu doar cifrele sunt cele care trebuie sa creasca. In special in ultimele doua zile de targ, cele mai multe dintre manifestarile de la Gaudeamus au fost influentate vizibil de inghesuiala care se producea in jurul cate unei carti mai cunoscute ori la aparitia unei celebritati mai mult sau mai putin culturale. Mandriei organizatorilor, care au anuntat ca spatiul de expunere la Gaudeamus a crescut pentru aceasta editie pana la 10.000 de mp, trebuie sa i se adauge, in mod obligatoriu, stanjeneala vizitatorilor al caror spatiu pentru deplasare nu numai ca s-a ingustat, ci a devenit si mult mai sinuos. Pana in ultimul moment al targului, am auzit vizitatori si expozanti care se intrebau cine a castigat masina oferita drept premiu.

De cativa ani, in Romania, vedetele targurilor de carte tin sa fie politicienii. Din fotografiile difuzate de la targ de agentiile de presa mai bine de jumatate au fost cu politicieni. Cred ca doar in prima zi de lucru a parlamentului, de dupa alegeri, se poate nota o asemenea densitate de politicieni pe metru patrat.


free webpage counters

1 comment:

Unknown said...

la ultimul Gaudeamus nu am fost pentru ca eram plecata din tara. dar imi amintesc ca ultima oara cand am fost am transpirat cu geaca pe mine, m-am calcat in picioare cu alti masochisti (ca daca nu ar fi masochisti, de ce ar veni la un targ organizat in asa hal?), am daramat cateva rafturi incercand sa trec prin culoare late de 10cm...

Cand conditiile pentru vizitatori vor fi imbunatatie, poate vor veni mai multi oameni... Altfel, vor prefera sa cumpere online carti: e si mai ieftin si nu treci prin iad ca sa obtii un volum.