Saturday, December 30, 2006

Scrisoare

Cu profunda a maraciune,

Scrisoare deschisa catre Presedintele Traian Basescu,



care rapeste cetatenilor romani dreptul de a se exprima

critic sau ironic fata de religie,

si dreptul de a se bucura de concerte rock cu trupe mai putin reverentioase

fata de anumite practici, doctrine sau simboluri religioase



Domnule Presedinte,



In ciuda numeroselor apeluri, atat ale unor organizatii neguvernamentale romanesti cat si ale Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care cereau retrimiterea in Parlament a Legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor nr. 489/2006, miercuri, 27 decembrie, ati promulgat aceasta lege, nediscutata in plenul Senatului si expediata in plenul Camerei Deputatilor in cca o ora desi are 51 de articole. Acest lucru arata fie totala dumneavoastra incredere in discernamantul parlamentarilor, fie este o dovada de superficialitate impardonabila, mai ales ca legea aduce grave atingeri, printre altele, dreptului la libertatea de gandire, constiinta si religie si dreptului la libertatea de exprimare. Este una dintre cele mai antidemocratice legi promulgate de vreun presedinte roman dupa 1989.

Spre exemplu, art. 13(2) din lege spune ca „In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase".

Domnule Presedinte, prin acest articol cu iz inchizitorial, inaugurati o epoca a cenzurii. Numele dumneavoastra va fi iremediabil legat de acest lucru. Iar impresia mea este ca reprezinta cea mai mare gafa a dumneavoastra de pana acum.

V-am vazut recent la televizor afirmand, cu glasul tremurat, ca va bucurati pentru viitorul tinerilor care de acum vor trai intr-o tara membra a Uniunii Europene. Multi dintre ei au lipit afise pentru dumneavoastra, au votat pentru dumneavoastra, s-au certat cu parintii pentru dumneavoastra inainte de alegeri, au sperat ca veti fi garantul unei noi sperante pentru viitorul lor. Dar, domnule presedinte, nu putini dintre ei sunt iubitori ai muzicii rock. Poate ca nu gustati acest gen de muzica. Poate ca nici nu ati auzit de trupe precum Black Sabbath, Sentenced, Dimmu Borgir, Iron Maiden, Cradle of Filth, Moonspell, AC /CD, Samael, Ozzy, WASP, Tiamat, Children of Bodom, Motorhead, Cannibal Corpse, Ministry, Helloween, King Diamond samd - unele au cantat in Romania, altele ar fi putut s-o faca in viitorul previzibil, spre bucuria a numerosi tineri. Spiritul de libertate, de nonconformism si atitudinea critica fata de religie a multor trupe rock le poate trece pe lista neagra a celor care intra, in Romania, sub incidenta art. 13(2). Domnule presedinte, ati transformat aerul din Romania intr-unul irespirabil pentru acesti tineri carora le-ati scos muzica in afara legii!

V-am vazut vizitand si tinand discursuri la targuri de carte. Nu am receptat pana acum ceea ce spuneati acolo ca pe niste cuvinte goale. De acum, insa, nu putine dintre cartile printre care v-ati plimbat ar putea fi cenzurate de art 13(2) din legea promulgata de dumneavoastra. Poate ca nu ii frecventati pe filosofi si pe scriitori. Dar daca veti citi, spre exemplu, primul capitol din Demiurgul cel rau, veti vedea ca prin legea pe care ati promulgat-o, aceasta carte a lui Emil Cioran ar putea fi interzisa. Daca veti frunzari Antichrist al lui Friedrich Nietzsche, sau numeroase texte din Voltaire veti vedea ca librariile si anticariatele romanesti vor putea vinde de acum incolo doar pe sub mana astfel de carti. La fel, texte ale unor autori precum Salman Rushdie, Jose Saramago, H. Heine, Gore Vidal, Marchizul de Sade, Bertrand Russell, Richard Dawkins si multi altii ar putea fi interzisi in Romania pe baza acestui articol de lege. Acelasi lucru se poate intampla cu filme, piese de teatru, lucrari plastice, articole de presa etc.

Domnule Presedinte, critica, ironia, ofensa si defaimarea fac parte din jocul democratic in care uneori argumentam vehement impotriva ideilor cu care nu suntem de acord. Dreptul la libertatea de exprimare include chiar si dreptul de a ironiza, defaima si ofensa anumite idei sau conceptii sau simboluri. Iar apararea acestui drept nu se face atunci cand este vorba de opinii care nu jeneaza pe nimeni, ci tocmai atunci cand se incearca sanctionarea cuiva care spune ceea ce nu convine si contravine opiniilor sau valorilor noastre.

Domnule Presedinte, va marturisesc ca, pana la alegerile din 2004, nu mai votasem din anul 1992. Pur si simplu nu mai gasisem un politician sau forta politica in masura sa imi castige, macar partial, increderea. Ideea de a vota un corupt sau un incompetent ma bloca. Iar coruptia si incompetenta sunt doua dintre atributele cele mai vizibile ale politicienilor romani in ultimii 17 ani. Totusi, in noiembrie 2004, am stat timp de peste o ora intr-un frig naprasnic, la coada, in fata Ambasadei Romaniei din Budapesta pentru a va acorda votul meu in primul tur al alegerilor prezidentiale. Pana ieri, 27 decembrie a.c., inca ma felicitam in sinea mea pentru aceasta, chiar daca se adunasera deja mai multe obiectii fata de prestatia dumneavoastra in calitate de presedinte. Aveam sentimentul ca a meritat acest mic efort personal facut alaturi de multi compatrioti pentru evolutia democratica a Romaniei. Promulgarea acestei legi nedemocratice dizolva insa acest sentiment. Ramane numai frigul din oase si amarul celui care se trezeste mintit si furat.

Insa, Domnule Presedinte, oriunde li se pune lanturi oamenilor care au simtit gustul libertatii, ei nu vor accepta de buna voie acest lucru. Legea si art. 13 vor strani cu siguranta atitudini contrare celor dorite de mintile celor care l-au nascocit si de catre cei care l-au aprobat din lasitate sau ignoranta sau, de ce nu?, convingere.

Cu acest prilej, Domnule Presedinte, fac un apel catre toti creatorii de arta si cultura in general, catre jurnalisti, organizatori de concerte si catre persoanele pentru care drepturile fundamentale la libertatea de exprimare si libertatea de constiinta nu sunt negociabile sa nu ia in seama acest articol si sa se comporte ca si cum nu ar exista. In cazul in care o persoana va fi sanctionata in Romania pentru motivul ca ar defaima sau ar ofensa simboluri religioase, asociatia noastra ii va acorda asistenta juridica necesara atat la instantele romanesti cat si, daca va fi nevoie, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde suntem convinsi ca statul roman va plati pentru inca un abuz. De asemenea, vom face toate demersurile necesare pentru a schimba acest articol din lege. Aderarea la UE permite noi cai de atac ale legilor nationale care incalca drepturile omului.

Domnule Presedinte, mi-e teama ca, si o spun cu imensa tristete, prin continutul Legii Catedralei Mantuirii Neamului si Legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, ambele indreptate impotriva drepturilor fundamentale ale cetatenilor acestei tari si ambele promulgate de dumneavoastra deveniti, in spirit si litera, seful de stat din Uniunea Europeana cel mai apropiat de ayatolahul Komeini care si el a declansat candva ofensiva „impotriva necredinciosilor si a statului laic".



Remus Cernea

Director executiv

Solidaritatea pentru libertatea de constiinta

www.humanism.ro

remuscernea @gmail.com

0727.583.594

free webpage counters

2 comments:

Anonymous said...

POate sunt demodata, poate nu, insa cred ca altele sunt probleme ardente in scoli, nu icoanele
http://blog.360.yahoo.com/blog-Ph4CSPk4aKeIzAmb8mQUZG_h05g-?cq=1&p=1916#comments
Nu sunt religioasa, insa lupta asta pt exprimare religioasa incalca drepturile celorlalti.
Cam la fel cum Cathedral Plazza va darama catedrala.
Pacat ca nu suntem uniti la bine...

Anonymous said...

POate o sa sune aiurea, poate nu, dar altele sunt problemele importante in scoli.Caldura spune ceva?Conditii in care elevii sa invete..altceva decat cornul si laptele...nu ce este pe peretii.Si sincer, pina cineva nu atrage atentia nici nu capteaza atentia/ochiul.
http://blog.360.yahoo.com/blog-Ph4CSPk4aKeIzAmb8mQUZG_h05g-?cq=1&p=1916#comments