Friday, March 30, 2007

Ca sa nu mai fie vorba niciodata de Razvan Tupa, tanar autor

Pentru mine, Razva Tupa (32 de ani, poet) cariera de tanar poet se termina aici.

Discutia legata de antologia Zoom a incheiat o perioada deschisa cu anuntul mortii generatiei MM (imi place cum a imbogatit Marius Ianus sensul MM-ului) in unul din numerele revistei Versus/Versum.

In ce ma priveste, faptul ca a fost nevoie de o mentionare eronata a datelor la care am trimis poemele lui Marius, ba mai mult, a fost nevoie sa se arunce acuzatii legate de burse si de interese pe care incerc eu sa mi le potrivesc cu institutii publice, e o dovada suficienta ca lucrurile o iau razna. Versus/Versum a fost pentru mine o revista care este facuta doar in virtutea unor principii, fara presiuni financiare. (de altfel acest "fara presiuni financiare" este o problema in sine, pentru ca nu m-as gandi niciodata ca o publicatie pentru care se dau bani nu trebuie sa fie promovata si vanduta).

Intentii si deformari

Atunci cand ti se spune intr-o anumita situatie ca "imi pui in pericol colaborarea cu icr" nu se poate spune ca icr are vreo treaba. Cum canta cineva "ceausescu suntem noi" sau asa ceva.

Cred si acum ca o revista de poezie poate sa fie dinamica si poate sa isi gaseasca publicul. Cred si acum ca o conditie esentiala pentru iesirea din atmosfera de mic cimitir cultural este sa nu ne mai speriem de orice umbra care ne trece prin cap.

Ca si pana acum, ma intereseaza mai degraba sa fac lucruri decat sa stau degeaba si sa tac "exemplar". Din pacate unele dintre aceste lucruri ajung sa nu ma mai reprezinte. Cand am pus la punct structura revistei Versus-Versum la sugestia lui Aurel Maria Baros, vroiam o revista diferita complet de ceea ce s-a intamplat la antologie. Si primele numere au aratat ca se poate. O sa trimit ultimul editorial pe care il mai scriu al numarului 4 al revistei (numar deja finalizat, din care lipseste numai editorialul) si cu asta o sa ma limitez la ceea ce am de facut pentru revista Cuvantul.

M-am saturat de certuri literare dar nici sa accept sa fiu folosit drept scuza nu imi vine. Inca nu am invatat sa negociez pana si ceea ce fac de placere. Si asta este vina mea.

Pana la urma

Cum, pana acum, nu au aparut nici un fel de lamuriri decente legate de felul in care au fost schimbate intentiile initiale cu care am creat impreuna revista nu imi ramane decat sa imi vad de treaba.

Pentru mine s-au schimbat multe lucruri pe care le speram si care, pentru mine justificau o antologie in plus. Mai intai a fost propunerea ca textele sa fie traduse in franceza. Mi s-a spus ca nu se poate.

Apoi am propus sa rediscutam listele de autori (mi s-a spus ca da, sa fac propuneri). Dar nu s-a intamplat.

Si ca un final ironic, desi au fost trimise impreuna, in acelasi mesaj, impartirea propusa de mine pentru antologie si poemele lui Marius Ianus un document a ajuns la timp (impartirea este inclusa in antologie ca o schema separata), celalalt prea tarziu. Mi s-a pus chiar problema sa imi retrag impartirea despre care tot bombaneam ca este singurul lucru care justifica realizarea unei noi antologii. Am lasat-o sperand ca o sa apara Ianus. Pana la urma a disparut si din lista pe care am propus-o.

Semnul ca se intampla lucruri ciudate a fost un telefon pe care Dan Sociu spune ca l-a primit atunci cand a postat anuntul antologiei pe internet. Se pare ca i s-a spus ca eu ma supar daca sunt mentionat dupa Claudiu Komartin. La momentul respectiv telefonul m-a amuzat. Dar acum este un argument in plus ca nu am ce sa caut intr-o postura care nu ma reprezinta intr-o poveste generationista care incepe sa semene cu gastile pe care le ironizam de fiecare data.

Cu asta consider inchisa istoria mea ca tanar autor.

Sa fii tanar astazi e o eticheta

Nu are nimeni nevoie de poezie si e foarte bine ca este asa. Doar in politica romaneasca mai pot sa fie gasite mai multe exemple de falsuri profesionale decat in poezie.

Dar exista o nevoie incredibila pentru ceea ce poezia poate sa dezvaluie, sa arate, sa construiasca.

Din pacate, ceea ce se ofera nu sunt decat nume. Am vrut sa schimbam asta si s-a crezut ca tot ce vrem este sa fim si noi niste nume si atat. Uite, eu nu vreau. Prea multi poeti si prea putina poezie in literatura contemporana de la noi.

Corpurile romanesti continua, punct continua, Cuvantul continua dar povestea cu Razvan Tupa, autor tanar se opreste aici. Mai bine citim ceva impreuna, facem poezie sau, si mai bine, incepem sa vorbim despre ceea chiar ce ne intereseaza.

15 comments:

Anonymous said...

:) chill

Razvan Tupa said...

sunt chill, nu se vede.. dar sunt chill, imi place sa repet doar.

Anonymous said...

io zic ca ai sa regreti maine ce ai scris azi aici, si ca "tanarul autor" va iesi iar la suprafatza...cu gropitzele lui fermecatoare :))

Anonymous said...

mey, acum treaba cu Versus/Versum...Eu noaptea trecuta am aflat ca te ocupi si de aceasta publicatie, deh, ce sa-i faci insomnia e de vina si accesul la internet...deci nu stiu prea multe. Tot noaptea trecuta am dat peste cateva poezii ale tale si le-am citit si eu in liniste...ca nu m-am multumit doar cu lecturi publice :P
Dar ma ingrijoreaza urmatoarea fraza: "Pentru mine, Razva Tupa (32 de ani, poet) cariera de tanar poet se termina aici." :(

Anonymous said...

Eu am nevoie de poezie.Eu cumpar volume de poezie. Eu sufar cand nu gasesc nimic. Eu te-am citit si mi-a tinut de cald.
Pe de alta parte, da, tendinta generala a poetilor este aceea de a insista in zone care nu tin neaparat de productia literara. Dar poti sa iei alte masuri, mai putin drastice. Poti sa te lupti prin Cuvantul, prin Poetici, poti sa sprijini, sa incurajezi, asa cum ai facut si pana acum SI MAI ALES POTI SA NU TE MAI CONSIDERI AUTOR TANAR si cu asta am rezolvat. Eu am considerat de la sine inteles ca ai sa apari cu un alt volum, si nu vreau sa ma desumflu. Sa spunem ca urmatorul va fi de maturitate, la propriu. Un scriitor nu exista daca nu scrie.In plus, imi vine greu sa cred ca ai sa poti sa nu scrii. :)

Gheo said...

Nu te mai necaji! Ti-o spune un tinar autor de 37,5 ani :-)

radiophobii said...

razvan, nu am inteles o iota din aceasta poveste. pare o relatare pentru "initiati". ce s-a intimplat de fapt?

Anonymous said...

Ehe... nu te enerva!

Anonymous said...

am vrea sa mai precizez il sustin pe cameleon :D
Nu vezi ce plange lumea de cand ai scris asta? uite cate reactii...
raspunde si tu, nu ne mai tine atat cu sufletul la gura :)

Razvan Tupa said...

Alexa, Cameleon, ma bucur de ce spuneti si ma inrosesc la ce mi-a spus Gheo. In schimb trebuie sa ii zic lui Anonymus ca e deja maine si nu imi pare rau de ce am zis.

nu renunt la scris sau publicat, renunt doar la asta cu poetii tineri sau autorii tineri si, in ce ma priveste, nu mai particip la chestii legate de tineri decat in calitate de invitat din alta zona ca sa repet de fiecare data ca tineri sunt cei care inca nu au debutat sau sunt abia la prima carte. nici nu ma gandesc sa pierd vreo ocazie de a lua la intrebari pe tema asta pe oricine se gandeste sa isi faca o imagine din extins zona "tineretii auctoriale" dincolo de a doua carte publicata.

Elena draga, ce sa se intample, uite mi s-a intamplat sa ma trezesc ca am girat o antologie care a aparut fara sa se tina cont nici macar de criteriile de organizare pe care le-am propus, nici de cei care ar trebui sa nu lipseasca dintr-o asemenea antologie si, inca si mai si, a aparut gru o sintagma cu care nu vreau sa mai am de-a face "poeti tineri" decat atunci cand este vorba de altii.

Anonymous said...

am observat un lucru, legat de "tinerii autori". parerea mea, legata si de faimoasa antologie, care mi se pare extrem de slaba si incompleta, da, parerea mea este ca nu exista tineri autori in versus/versum. pentru ca toti sunt prea obositi, prea imbacsiti de problema generationista, pentru ca majoritatea celor prezenti in antologie, cu toate ca debutasera promitator, acum sunt o apa si/un pamant. si ma streseaza ideea asta. ma streseaza ca tot ceea ce se scrie nu se mai diferentiaza. iar marius ianus e unul dintre cei care s-au resemnat. se vede asta in ultima lui carte. pe mine m-a dezamagit.
iar ce se intampla cu toate fazele "tehnice" e de toata jena. demonstreaza inca o data cum ilustrele masti ale USR se pun contra, cum s-a intamplat mereu si cum o sa se mai intample, din cauza unor fixatii, din cine stie ce ranchiuna, vendeta etc. pe bune ca ar trebui batuti la funduletul gol in fata casei poporului.
daca stai bine sa te gandesti, razvan, astfel de elemente au sabotat nobelul care ar fi trebuit sa aterizeze pe-aici.
asa ca asta este adevarata problema, si eu zic ca un efort comun devastator si bine canalizat ar zgaltai (de demolat nu zic, nu s-a intamplat pana acum:() toate rahaturile astea.
tu nu ai fost tanar autor cand ai scos corpuri romanesti, asta e volum de om care stie ce spune. ai fost tanar autor cu fetis.
asa ca lasa treaba asta.:) e aiurea .

Razvan Tupa said...

cineva are dreptate. Nu ma prind de ce e nevoie sa para ca ne contrazicem cand spunem acelasi lucru:)

radiophobii said...

of, razvan, abia acum am priceput, citind dialogul postat pe blogul lui marius. ce sa spun, naspa, imi pare rau de tine ca tu chiar ai crezut in oamenii aia si ca ai vrut sa faci treaba. iar argumentul ala cu icr-ul e de un penibil total. (sunt un porc, imi vine sa iti spun "eu ti-am zis, razvan...". hai ca nu spun asta)

Anonymous said...

nu, fara asta!:)
nu am vrut sa para ca te contrazic, numai ca se trezise revolta in mine:P
so,
sarbatori!

andreidobos said...

e ok asta. povestea incepuse sa puta de ceva vreme.