Friday, June 01, 2007

Poezie cu voce tare

Un tip, Billy Collins, care a fost poet laureat al Bibliotecii Congresului intre 2001 si 2003 a lansat un program pentru elevi. Cum programul se refera si la lectura poeziei cu voce tare a lasat niste recomandari.

Prind bine:

“Stim ca un poem va trai sau va muri in functie de felul in care va fi citit. In afara de familiarizarea cu sonoritatile poeziei contemporane, programul Poezie 180 poate fi si o modalitate de a imbunatati capacitatea studentilor de comunicare in public. Iata cateva sfaturi de baza:

1. Cititi poemul lent. Cei mai multi adolescenti vorbesc repede si un cititor nervos ar avea tendinta sa faca acelasi lucru ca sa termine mai repede lectura. Citind lent te asiguri ca poemul va fi citit clar si inteles de ascultatori. Acest fel de lectura nu are doar rolul de a face poemul mai usor de ascultat, ci va sublinia importanta fiecarui cuvant din poezie(…)

2. Cititi cu un ton normal, relaxat. Nu e nevoie sa folositi pentru aceste poeme o intonatie dramatica, de scena. (…) Lasati cuvintele poemului sa isi faca efectul. Vorbiti doar clar si lent.

3. Sigur, poemele sunt scrise in versuri, dar daca veti face cate o pauza la finalul fiecarui vers veti da senzatia de fractura, intrerupere a curgerii sensului in poem. Un cititor nu ar trebui sa se opreasca decat atunci cand punctuatia ii impune acest lucru, ca si atunci cand cititi proza numai ca mai lent.

4. Folositi un dictionar ca sa verificati sensul cuvintelor pe care nu le simtiti familiare si cuvintele cu care aveti probleme de pronuntie. Ca sa citesti cu convingere trebuie sa cunosti macar sensul din dictionar al fiecarui cuvant. (…) Trebuie sa fie insist asupra faptuli ca lectura cu voce tare este o modalitate de a intelege un poem, poate o modalitate mai buna decat scrisul unei lucrari pe acelasi subiect." (2004)

3 comments:

Anonymous said...

tot americanii astia "inculti, insensibili si antipatici" ne invata cum sa citim poezie...
daca si la noi acasa luam bataie, mai ramane sa "faca" americanii si la miorita

Anonymous said...

man, eu cand am chef sa imi induc o stare de buna dispozitie, fac exact invers : ma duc la sectiunea " atelier " de pe agonia si caut cele mai varza texte si le citesc asa cu mare emfaza, cam cu intonatia cu care se citeau poeziile "patriotice" pe vremea lui ceasca. Incearca si tu, e extrem de amuzant sa citesti un fas de text cu o intonatie de parca ai citi un poem de Nobel.

Razvan Tupa said...

Chiar, poate va vad la "nuit de slam" http://www.icr.ro/NoapteaInstitutelorCulturale
vineri pe 22 la Institutul francez pe la 7 jumatate ca sa aratati cum se face treaba asta.