talibani din toate tarile, Romania are legi bune pentru voi
Editura Polirom a dat drumul pe piata traducerii romanesti a celei mai controversate carti din ultima jumatate de secol: Versetele satanice de Salman Rushdie.
Povestea protestelor starnite in lumea musulmana de aparitia editiei originale acum aproape 20 de ani (1988) este probabil foarte cunoscuta, totul culminand cu rasplata de milioane de dolari pusa de Ayatolahul Khomeini pentru uciderea autorului. Traducatorul japonez a fost apoi ucis, cel norvegian a supravietuit unei tentative de asasinat... dar aceste lucruri se petreceau la inceputul anilor 90. Intre timp Komeini a murit, nici macar cei care au preluat responsabilitatea deciziilor in lumea musulmana nu au mai sustinut condamnarea (traditia nu permite retragerea condamnarii).
Mai mult, un cotidian citeaza reactia liderului credinciosilor musulmani din Romania, care este extrem de echilibrat in declaratii: "Fac apel la toti musulmanii sa citeasca aceasta carte si sa nu dea curs unor provocari care pot veni din partea altor persoane. Este bine sa cunoastem si parerile celor care ne blasfemiaza religia".
Pe de alta parte, se vorbeste despre comunicatul Bisericii Ortodoxe Romane care dezaproba publicarea cartii, facand apel la legea cultelor care interzice ofensa publica adusa simbolurilor religioase.
Trecand peste ingrijorarea creata de faptul ca BOR dezaproba o carte pe care nu sunt sigur ca putea sa o citeasca inainte sa fie lansata, si peste satisfactia ca, in sfarsit, BOR ia atitudine oficiala fata de suferinta provocata unei comunitati (pacat ca suferinta comunitatii musulmane din Romania nu pare sa existe in aceasta problema), este pusa o problema reala:
O lege ( ce ne intereseaza este articolul 13 punctul 2) nou nouta se cere pusa la treaba ori legiuitorii vor fi nevoiti sa recunoasca faptul ca prinsi de evlavie religioasa au legiferat un fapt profund anticonstitutional.
1 comment:
razvan, ai perfecta dreptate. BOR s-a dovedit mai catolica decat papa, s-a trezit sa se solidarizeze. numai ca te solidarizezi in momentul in care ai cu ce, nu cand presupui doar. pentru ca atat reactia muftiului, cat si cea a ambasadei iranului sunt postBOR si mi se par mai degraba niste obligatii. ca daca tot s-a gasit BOR sa arunce piatra... asta cand treaba BOR, mai ales acum, de craciun si de spiritul sarbatorilor pe care tot ei ni-l bag pe gat, ar trebui sa fie cu totul alta. de exemplu, sa-i adune pe amaratii de pe strazi si sa le dea o masa calda. ma rog. a, despre cititul cartii: stoica a spus ca nu-i vorba de asta, e o chestie de principiu. intelegeti?
Post a Comment