Saturday, June 07, 2008

Stand stramb si judecand drept la CNDB

Nu cred ca exista in Romania prea multe institutii pe care Ministerul Culturii sa le fi amenintat ca le inchide in elanul de varuire a sediilor din gestiunea sa. Probabil unul dintre cele mai vizibile demersuri din subordinea Ministerului Culturii este cantonat in zona dansului. Sa spunem ca nu poti sa spui ca este altfel decat o pozitie stramba, sacaita de imposibilitatea Ministerului de a oferi un sediu alternativ pentru CNDB dupa ce vor fi demarate lucrarile de restaurare a Teatrului National.

Pana pe 15 iunie, inca mai puteti sa prindeti la Centrul National al Dansului "Zilele strambe", un festival pentru care imi place sa il las sa vorbeasca pe unul dintre participantii festivalului organizat in cadrul proiectului "Amprenta" (curator pentru aceasta a treia etapa este Brynjar Bandlien):

"Pentru ca imaginatia politica si estetica a culturii române e o însiruire monstruoasa de continuitati, filoane, puritati, organicitati, forme fara fond, dimensiuni românesti ale fiintei, etnogeneze crestine la pachet, specificuri nationale, modele si ierarhii, cautari de elite, ode catre clase mijlocii si orori de mase, reverii legionare, esente si spiritualitati, nostalgii burgheze, neointerbelicisme stupide, iresponsabile, falice, erecte, dar impotente si criminale. Pentru ca exista o istorie uitata, mazgalita, deportata si ucisa, povesti, gesturi si strigate de strambi, de recenti, de obscuri, jidani, tigani si poponari care nu au statui si licee cu placi de marmura, decoratii si fotolii în academie.

Pentru ca exista o vreme a serenitatii împacate, si exista o vreme a criticii lucide si argumentate, si exista o vreme a datului cu bata, si exista o vreme a demolatului de sfinti, si exista o vreme a iesitului în strada în curul gol si pieptul în lycra." provoaca in Manifestul Stramb criticul de arta Cosmin Costinas.

Pana la finalul Festivalului puteti sa mai urmariti:

*8 iunie, Sudio 2, ora 20.00 - “STRIMB FILMNIGHT” - Jean GENET, Ciprian MURESAN (RO), etc

*10 iunie, sala Ronda ora 19.00 si 21.00 - “DANCE (PRATICABLE)” - Frederic GIES (FR/GER). Deschidere Frederic De CARLO (FR).

*11 iunie, Studio 2, ora 20.00 - “MIERCUREA LEJERA” - Maria BARONCEA si Eduard GABIA (RO)

*13 si 14 iunie, sala Ronda, ora 20h00 - “POARTA SARUTULUI” - Brynjar BANDLIEN (NO/RO) si Manuel PELMUS (RO)

*14 iunie - PARTY cu Daniel WANG (GER/NY) si Tom WILSON (RO/EN)

*Organizatorii isi rezerva dreptul de a face modificari in programul evenimentelor.

CNDB - locatie: TNB, B-dul Nicolae Balcescu 2, etaj 3/4, sector 1, Bucuresti, (acces spre Laptaria Enache)
tel: + 40 (21) 318 86 76
office@cndb.ro
http://www.cndb.ro/
Rezervari se pot face de luni pina vineri la tel. + 40 (21) 318 86 76, intre orele 10:00 - 16:00

rezervari@cndb.ro

No comments: