Sunday, September 28, 2008

politico-culturalii

Este un talent al oamenilor din comunicare sa ne faca sa avem impresia ca alegerile sutn o chestie foarte importanta.
Asa a fost si acum patru ani si tot asa pare si acum. M-am uitat la dezbaterea aia Obama/McCain si, mi-a trecut prin cap si felul in care se cearta cu ICR-ul televiziunea aia care e geloasa pe OTV. Probabil ca mai ales din cauza astora din urma, impresia cu care ma tot lupt eu pe aici este ca, mai mult decat oricand e vorba despre ultima izbucnire a mentalitatii din anii 50.

O lupta pe fata intre ceea ce a fost ipocrit in anii 70-90 cu ceea ce a tot incercat sa supravietuiasca. Mai mult decat oricand climatul devine liber, te trezedsti ca poti sa faci reviste prin basarabia, ca poti sa citesti la ny si asta este riscant pentru cei care isi vad amenintata pozitia de sfatuitori nationali, tatuci moralizatori, pentru cei care, in sfarsit, pot sa faca pe "oamenii mari".

Ma deranjeaza mai ales faptul ca am impresia ca mai este asa de putin si toti "oamenii mari si moralizatori" or sa moara in satul lor incat ma gandesc la felul in care ar fi daca n=ar muri ei acolo in coltul lor.
Ma uimeste ca in contextul in care se vorbeste despre campanie electorala, unii vin cu steaguri rosii si pancarte exact ca in "good old days" si altii mizeaza tot discursul anchete pentru felul in care sunt cheltuiti banii din cultura.

Seamana cu o conspiratie a imbecililor la teve :) de parca s-ar fi hotarat cineva ca trebuie sa se asigure ca lucrurile de la teve nu mai trebuie sa aiba sens, ca e nevoie de o actiune din asta de constientizare a nivelului -7 la care se investigheaza in televiziuni. Daca ziarele tot nu le mai crede nimeni de ce nu ar fi sperat si stirile sa ajunga la acelasi nivel. E mai safe.

E totusi dragutz sa vezi oameni care intra in transa daca nu au o crima pe care sa o comenteze sau un lucru scandalor, traducand in limbajul lor chestii de arta contemporana.

pana la urma de ce nu? cine si-ar dori sa pastreze impresia ca ei se pricep la ceva?

L-am vazut pe un tip care rande in laptop turuind din carte despre istoria artei, altul specializat in intrebari retorice se intreaba daca nu cumva artisti consacrati trebuie sa fie promovati.

E reconfortant sa stii ca televiziunea vede cultura cu ochii astia. Chiar daca uneori ochii aia sunt ipocriti, limitati, inepti si rauvoitori. Nimeni nu s-a gandit sa le intoarca altceva. Cand un comentator sugereaza faptul ca arta finantata din banii publici ar trebui sa fie decenta si nicidecum altfel, tezele din iulie cred ca mor de gelozie. Asa, am si eu ocazia sa imi iau larevedere de la privirea cretina a altor vremuri. pa

No comments: