Tuesday, October 31, 2006

Norman Manea, premiul lui Pamuk de anul trecut

Franta. Un mare premiu pentru scriitorul român Norman Manea !

Premiul Médicis pentru carte straina i-a revenit scriitorului român Norman Manea pentru romanul |ntoarcerea huliganului, publicat la editura Seuil. Unul dintre marii invin [i a fost John Updike, nominalizat si el cu romanul Îmi vei cauta chipul, aparut tot la Seuil.
Premiul Médicis 2006 a fost obtinut de Promisiunea lui Sorj Chalandon (jurnalist la ziarul Libération).
Au mai fost acordate si Premiile Femina : Femina 2006 – romanului Urmele faliei de Nancy Huston, si Femina pentru cartea straina – romanului Povestea din Chicago May de Nuala O'Faolain (scriitoare irlandeza, care a concurat alaturi de Norman Manea la Premiul Médicis).
Academia Franceza a acordat marele premiu pentru roman unei c¤rii foarte controversate : Bienvoitoarele de Jonathan Littell (un americain de 39 de ani, care traieste la Barcelona).
De asemenea, Academia Goncourt a publicat ultima seleciie a titlurilor pentru premiul sau literar, care va fi decernat pe 6 noiembrie :
Alain Fleischer : Amantul cu pantaloni scurii (Seuil)
Jonathan Littell : Binevoitoarele (Gallimard)
Michel Schneider : Marilyn, ultimile sedinie (Grasset)
François Vallejo : Vest (Viviane Hamy).
Este de notat faptul ca anul trecut acelasi premiu a fost obtinut de turcul Orhan Pamuk, care acum o luna a fost castigatorul premiului Nobel pentru Literatura.(Linda Maria Baros)

No comments: