Tuesday, October 24, 2006

poeticile cotidianului cu Cezar Paul Badescu

Joi, 26 octombrie 2006 de la ora 18.00

sunteţi invitaţi
în
Club A
la
poeticile cotidianului


cu

Cezar Paul-Bădescu

despre

literatură şi realitate

Romanul lui Cezar Paul Bădescu „Luminiţa, mon amour” se spune că s-a epuizat în două săptămîni de la lansare. Prilej de discuţii aprinse şi reînvieri ale diferitelor prejudecăţi literare, acest roman a adus în prim planul discuţiilor literare un autor pentru care, până acum, principalul domeniu de expresie a fost literatura. Respectat ca jurnalist şi scriitor, Cezar Paul-Bădescu vine în Club A la poeticile cotidianului pentru o întâlnire cu publicul.

o intalnire prezentata de Razvan Tupa

Cezar Paul-Bădescu (n. la Bucureşti în 1968) este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti (1994) şi al Masterului aceleiaşi facultăţi - secţia Literatură Comparată - Teoria Literaturii (1995). Este şi redactorul-şef al suplimentului Media&Cultură (Cotidianul). Cărţi publicate: "Tablou de familie" (volum colectiv), Ed. Leka-Brancuş, 1995; "Cazul Eminescu" (coordonator), Ed. Paralela 45, 1999; "Tinereţile lui Daniel Abagiu" (proză), Ed. Polirom, 2004; "Luminiţa, mon amour!" (roman), in curs de apariţie la Ed. Polirom.

„Despre cartea lui Cezar Paul-Badescu, „Luminita, mon amour“, s-a scris destul de mult chiar inainte de lansare, pe un ton mai mult sau mai putin profesionist, mai mult sau mai putin revoltat si intrigat. Intreaga tevatura din jurul acestui roman se trage, in buna parte, din dificultatea unora de a separa planul fictiunii de cel al realitatii. Si asta pentru ca subiectul acestui roman este chiar casnicia esuata a personajului-narator (care a fost confundat aproape in toate cronicile cu autorul). Toata povestea relatiei dintre cei doi protagonisti, de la prima seara petrecuta impreuna pina la ultimele mailuri, la citiva ani dupa divort, e prezentata cu o autenticitate care a trezit reactii de respingere la multi cititori.” Ioana Calen in Cotidianul

„EVZ: Cat e realitate si cat e fictiune in "Luminita, mon amour"?
Cezar Paul-Badescu: E foarte greu de spus. Nici eu nu mai stiu foarte clar. Proiectul meu dintotdeauna, si cu precedenta mea carte, "Tineretile lui Daniel Abagiu", a fost sa fictionalizez realitatea. Adica sa iau realitatea, sa decupez din ea si sa fac un colaj pe care sa-l umplu cu altceva, sa-i dau o alta semnificatie.

Ti s-a reprosat faptul ca nu ai dat dreptul la replica sotiei tale?
Da. Aceeasi persoana spunea "e interesant daca n-ar fi fost o viziune asa de subiectiva asupra evenimentelor si ar fi facut mult mai bine daca ar fi dat cuvantul si partii adverse".

In primul rand, literatura este subiectiva prin definitie si, pe de alta parte, cum sa dai cuvantul partii adverse, ca doar nu esti la tribunal? Nu ma port deloc cu manusi fata de acel "eu" din roman: personajul narator insusi se besteleste in cartea asta. Ar fi o chestie mult prea joasa, eu nu am nevoie de asta.

Pana la urma, toata povestea cu divortul e doar un punct de pornire in cartea asta, un pretext. Eu n-am scris de fapt despre fosta mea sotie. Personajul este Luminita, pe fosta mea sotie o chema altfel, era altfel.” Evenimentul zilei

No comments: